Ветеринарна Клиника                     

             БОМЕД

0885 617 601

София, Люлин 8, ул. 3004 № 5

 

 Разтапяща роговична язва с панофталмит и десцеметоцеле при котка

(Melting corneal ulcer, panophtalmitis and descemetocele)


Д-р Борислав Методиев
Ветеринарна Клиника Бомед,София


Разтапящата роговична язва, панофталмиът и десцеметоцелето са чести усложнения при забавено или неправилно третиране на нараняване на роговицата при котките и кучетата. Състоянията са болезнени и, в много от случаите могат да доведат до загуба на зрението и окото.

 

Внимание! Статията съдържа снимки които могат да бъдат неподходящи за чувствителни хора!


История на случая:
Томас е 8 годишен некастриран персийски котарак, доведен в клиниката  за трето мнение поради очен проблем. 
Три седмици по-рано е получил нараняване на роговицата на дясното око, вследствие битка с друг котарак. Първоначално е третиран нередовно с Тобракулин веднъж дневно. След две седмици настъпило значително влошаване на състоянието и са му предписани марфлоксин таблетки на 24 часа, както и капки Левофлоксацин. Състоянието на окото продължило да се влошава и при появата на десцеметоцеле стопаните решават да потърсят трето мнение.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fig.1.Before presentation

При клиничния преглед се установява изразена асиметрия с оток на дясното око и подути клепачни ръбове. Запазен палпебрален рефлекс на двете очи, но липсващи роговичен,зеничен, на заплаха и консенсуален рефлекси на засегнатото дясно око.
Наблюдава се изразено гнойно възпаление с обилни секрети на конюнктивата и третия клепач, както и значителни промени по роговицата.  Предна очна камера изпълнена с гной и кръв, леща фиксирана и не реагира на светлина. Стъкловидно тяло, ретина и очно дъно са недостъпни за оценка.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fig.2. Clinical exam

Измерването на очното налягане: на засегнатото дясно око IOP-0mmHg – очакван резултат при такъв тип възпаление.
Флуоресцентна проба - положителна, показва обширна лезия. В редица случаи вследствие дълбоко увреждане на десцеметовата мембрана пробата може да бъде и напълно отрицателна.
Здравото ляво око е без изменения с добре запазено зрение и нормални реакции и нормално очно налягане IOP-20mmHg.
На базата на клиничните изследвания и проведени тестове бяха поставени следните диагнози:
Melting corneal ulcer, Panophtalmitis, Descemetocele
Поради забавената терапия прогнозата за запазване на зрението и пълно възстановяване е съмнителна. При неуспех с лечението следващата стъпка е енуклеация.
Лечение: Основните методи за терапия на десцеметоцелето са хирургически  - корнео-конюнктивална лапичка или тарзорафия. В този случай поради тоталното засягане корнеата, единствената възможна опция остава тарзорафията.
Към терапията с  капки Левофлоксацин и Марфлоксин, бе добавен инжективен Synulox, Metacam и Тобрекс маз и бе насрочена операция за следващия ден.
Преди тарзорафията лезиите бяха обработени с Cleraplic и Левофлоксацин. Продължена е терапията с Марфлоксин, Synulox и Metacam. Локална обработка с Lacristal neo.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fig.3. Tarsorrhaphy
Ден 3 след операцията за домашна терапия е изписан доксициклин 10мг/кг на 24 часа за три седмици, заради специфичното му действие при разтапяща корнеална язва.
Доксициклинът освен широкоспектърна антибактералната активност има съществена роля, като метален йонен хелатор, в трайното инхибиране на матриксната металопротеиназа (MMP), ензим, разрушаващ колагена и еластина. 
Ден 9 след операцията секретът от окото е бистър. Поява на разстройство, поради което е добавен Биопротект паста към терапията.
Ден 14 след тарзорафията слузест прозрачен секрет в неголямо количество, състоящ се предимно от неутрофили, без бактерии.
Ден 17  от операцията има възпаление на клепача от събиращите се сълзи. В окото няма секрет. Локална терапия с Кортаванс.
Ден 20 след операцията ехография на окото - изглежда със запазена структура и цяла роговица.
 

 

 

 

 

 

 

Fig.5.Day 22
Ден 30 след операцията окото е по-добре, васкуларизацията се свива. IOP-13 mmHg 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fig.6. Day 35 Ултразвук на окото.

 

 

 

 

 

 

 

Fig.7 Day 35
Ден 35 окото се подобрява и избистря. IOP-15 mmHg.

 

Дискусия:


Уврежданията на роговицата, като най-повърностен слой на окото, са  един от най-често  срещаните в практиката офталмологични проблеми. Поради специфичната анатомия и физиология на окото като орган, те могат да прогресират бързо и да доведат до трайни последствия. 
Измененията в роговицата често възпрепятсват възможността за визуална оценка на вътрешните елементи на окото. В този случай ехографията се явява добър метод за изследване на дълбоките структури. 
Флуоресцентната проба трябва да се интерпретира с повишено внимание. При дълбоки увреждания резултатът може да е отрицателен.
Периодичното измерване на вътреочното налягане е чудесен метод за контрол на възстановяването от възпалението на роговицата.
 Поради многостранното си действие доксациклинът в доза от 10мг/кг веднъж дневно за срок от 21 дни е първи избор за системен антибиотик при третиране на сериозни увреждания на роговицата. 
Заключение: 
Всички увреждания на роговицата са спешни състояния. Те са болезнени състояния. Изисква се бърза и адекватна оценка и поставяне на точна диагноза.    Лечението при много от уврежданията на роговицата е комбинация от хиругия и медикаментезна терапия. Забавеното лечение води до влошаване на прогнозата.